Teknisiä tietoja

Alumiini

Alumiini on kevyt ja korroosionkestävä rakennemateriaali. Korroosionkestävyys perustuu alumiinin pintaan muodostuvaan alumiinioksidikerrokseen. Kestävyyden ansiosta alumiinirakenteilla on pitkä käyttöikä ja vähäinen huollon tarve. Korroosionkestävyyttä voidaan vielä parantaa pintakäsittelyllä, joka antaa alumiinille kauniin ja helposti hoidettavan pinnan.

Alumiinia voidaan hitsata kaikilla hitsausmenetelmillä, kuten TIG- ja MIG-menetelmillä. Myös alumiinin lastuttavuus on erinomainen ja sitä voidaan työstää kaikilla lastuamismenetelmillä. Alumiinin ominaispaino on 2,7 kg / dm3.

Alumiinin käyttöä rakenteissa puoltavat:
  • ominaispaino
  • pintakäsittelyvaihtoehdot
  • korroosionkestävyys
  • rakenteen valmistus (työstö, hitsaus)

Pintakäsittely

Pintakäsittelyllä saadaan lisää korroosionkestävyyttä ja tuotteen kestoikää. Yleisimmät pintakäsittelyvaihtoehdot ovat pulverimaalaus ja anodisointi.

Pulverimaalauksella saadaan erinomainen mekaaninen kestävyys, kuten kulutuksen- ja iskunkestävyys, hyvä kemiallinen kestävyys sekä pinnan hyvä puhdistettavuus. Värisävyinä voidaan käyttää RAL-värikartan sävyjä ja erilaisia kiiltoasteita. Polyesterijauhemaali soveltuu kohteisiin, joissa vaaditaan hyvää säänkestävyyttä. Sisäkäyttöön tulevissa kohteissa alumiini maalataan polyesteri- tai epoksimaaleilla. Epoksijauhe on erinomainen korroosionkestävyydeltään ja se kestää mm. happoja ja liuotteita. Vaativissa ulko-olosuhteissa voidaan käyttää myös polyuretaanimaaleja.

Anodisointi on pintakäsittelymenetelmä, jolla saadaan aikaan kauniisti kiiltävä, kova ja korroosiota kestävä oksidikerros alumiinin pintaan. Anodisointi parantaa alumiinin kulutuksen ja korroosion kestävyyttä.

Polyasetaali – POM

Polyasetaalin ominaisuudet soveltuvat mm. rakennus-, vene-, laiva-, koneenrakennus- ja elintarviketeollisuuden eri käyttötarkoituksiin.

POM on oikea vaihtoehto rakennemateriaaliksi, kun tarvitaan seuraavia ominaisuuksia:
Hyvät mekaaniset ominaisuudet: vahva, jäykkä, venyvä ja kova
Hyvä kulutuskestävyys, isku- ja väsymislujuus
Hyvä mittapitävyys ja työstettävyys
Pieni veden imeytyminen, n. 1 %
Hyvä kemiallinen kestävyys
Käyttölämpötila-alue: -50–120°C
Tiheys: 1,42 g/cm3
Hyvät kitka- ja liukuominaisuudet
Kitkakerroin: 0,15–0,25

Käyttökohteet:

  • Ohjauskiskot
  • Liukukiskot
  • Liukupinnat ja -laakerit
  • Laakerit vaihtelevissa olosuhteissa
  • Laakerit kosteissa ja kylmissä oloissa

POM (musta) kestää auringon UV-säteilyä. Materiaalia voidaan työstää, porata, sahata, jyrsiä ja siihen voidaan tehdä kierteitä. Materiaalia voidaan liimata, hitsata ja pintakäsitellä. Kaikki työvaiheet vaativat ohjeiden mukaisen esikäsittelyn.

 
 

 

Grafipro Oy Postiosoite: Varasto / Toimitukset: Puhelin: Sähköposti:
Y-Tunnus: 0837175-4 Voivalantie 24 a Voivalantie 24 a 050-387 3624 grafipro@grafipro.fi
Kotipaikka: Naantali 20780 Kaarina 20780 Kaarina 040-777 3527 / 040-565 0126